MOTIVÁCIÓ NÉLKÜL NEM MEGY A TANULÁS?

Bár a címben egy kérdés szerepel, számomra mégis csakis egy ponttal érhet véget. Számomra nem létezik tanulás motiváció, esetleg inspiráció...

Bár a címben egy kérdés szerepel, számomra mégis csakis egy ponttal érhet véget. Számomra nem létezik tanulás motiváció, esetleg inspiráció nélkül. Képtelen vagyok nélküle koncentrálni, egyáltalán rávenni magam és nekiállni tanulni, akármiről is van szó. Azt hiszem fontos egy célt kitűznünk magunk elé, akár egy egészen aprócskát, csak hogy lássuk az indokot, az okot, a magyarázatot, hogy mégis miért is tesszük ezt az egészet. Mielőtt viszont még teljesen és totálisan Coelho-i magaslatokba emelkednék, kezdjünk bele a posztba, azaz hogyan és miként találhatjuk meg (újra) a motivációnkat a tanuláshoz. 


Így a második félév elején azt hiszem mindenki leenged, de én biztosan. Kicsit el is veszítettem a céljaimat, valahogy egészen máshogy fogalmazódnak most meg bennem, éppen ezért gondoltam, hogy magamnak is, illetve nektek is segítségként összerakom ezt a cikket, hogy hol, hogyan, miként és miért találjuk meg a tanuláshoz keresett céljainkat és inspirációinkat.

Mi leszel, ha nagy leszel?
A kérdés, amire nagy eséllyel sose tudod biztosan a választ. 12 éve még hercegnőnek készültem, utána feltalálónak, de még 8 éve is felötlött bennem a gondolat, hogy én bizony egy farmra költözök, pedig a mai napig problémás számomra a gondviselés, akármilyen kisállatról is van szó. 
Mégis érdemes szerintem, főleg gimnáziumban már elkezdeni böngészni a felvi.hu szakleírásait, vagy legalább egy halovány képet összerakni arról, hogy milyen irány az, ami neked a legjobban fekszik, így tudod, mire kell erősítened, mi az amit esetleg könnyebben vehetsz és milyen követelményeknek kell majd várhatólag megfelelned. 
Ha tudod, mi az álomszakmád, hol szeretnél továbbtanulni, akkor rögtön megtaláltad az egyik legtökéletesebb motivációt a tanulásodhoz. Nyilván senki sem ül le úgy hétfő délután, hogy most csak azért is megtanulom a Thalesz-tételt, mert én gépészmérnök leszek a BME-n, de mégis ha belegondoltok, sokkal szívesebben és könnyebben lenyelve teszi meg az ember azokat a nehézkes lépéseket, ha tudja, hogy hova tart és hol fog kilyukadni a végén, ha mindezt megteszi.

Mikor fogok én angolul a részecskegyorsításról beszélni?
Amikor az ember nyelvet tanul, az állandó nyelvtani logikai felépítések és szabályok mellett meg kell birkóznia a tömény magolással, ami a szavak megjegyzéséből és helyes leírásából áll. Általában különböző olvasmányokból, témákból tevődnek össze a szócsokrok egy-egy szódolgozatra és ilyenkor önlétlenül is felbukkanhatnak olyan szavak, amikre egészen jogosan kaphatja fel a kedves diák a vizet, hisz mégis mikor fogok én adószabályozási rendeletekről vagy éppen a zárvatermőkről beszélni, nem hogy magyarul, hanem bármilyen idegen nyelven.
Mégis, ha az ember fejben tartja, hogy ő ezt a nyelvet akarja megtanulni, ebből nyelv vizsgázni akar és legfőképpen ezt a nyelvet egyszerűen használni akarja, akkor igenis meg kell tanulni ezeket a szavakat, mert ha nem most, akkor mikor? Ki tudja mikor lesz egyszer fontos, mikor fog pont jól jönni?
Ezért szerintem különösen a nyelveknél nem érdemes puskázni, mert míg az könnyen elképzelhető, hogy a Lorentz erő fizikai kiszámítása sosem lesz szükséges egy szabad bölcsésznek, a nyelvek mindig és mindenhol fontosak.



Nincs olyan, hogy tökéletes.
Bár ez nem hinném, hogy túlságosan is meglep bárkit. Attól még, hogy az ember tanul, nem jelenti azt, hogy stréber is lesz és azt végképp nem, hogy mindenből kitűnően végez. És a legrosszabb dolog, ha az embernek ez a célja. Teljesen feleslegesen fárasztja magát az ember, főleg, hogy általában ez magolásba torkollik, aminek meg tényleg semmi értelme. Az egészséges módszer, ha az ember látja a prioritásokat, el tudja dönteni, hogy mikor mire érdemes egyszerűen tanulnia és ezt el is végzi. Aki elvárja tőled, hogy maximálisan fergetegesen teljesíts az iskolában, az vagy rég elfelejtette, hogy ez hogyan is működött vagy szimplán meg van húzatva. 
De mellette itt is hangsúlyoznám, ha már szóba hoztam, hogy nem másnak, nem apunak vagy anyunak tanulsz, hanem kizárólagosan saját magadnak. A saját céljaid elérése érdekében. 

Ajándék magamtól magamnak.

Azt hiszem fontos lenne még az egyszerű, tanulás közbeni motivációról is beszélni, hisz eddig eléggé csak elméleti síkon foglalkoztunk vele, eléggé tág időintervallumokba. Szóval miután rávettük magunkat, hogy leüljünk tanulni, érdemes kisebb célokat kitűzni magunk elé. Nincs mese, az ember egyszerűen ilyen. Ha célt lát maga előtt sokkal könnyebben rávehető bizonyos dolgokra, amik esetlegesen nem annyira szórakoztatóak. Mint mondjuk a tanulás.
Ezek a kisebb célok lehetnek akár egy kocka csoki vagy egy youtube videó megnézése. (De az olyan fura embereknek, mint én a pár oldal az épp olvasott könyvből is megengedett.) A lényeg, hogy úgymond jutalmazzuk meg magunkat és ne csaljunk. Ezzel a módszerrel egyébként maga az egész tanulás is könnyebb, de erről már egy másik posztban írtam.




Összességében ezek lettek volna a motivációs tippjeim. Sokan mondják, hogy érdemes tanulós képeket keresni pinteresten és ezekből inspirálódni, de nekem ez egyszerűen nem működik, a pinteresten pedig úgyis mindig ott ragadok minimum egy órára. Ha szeretnétek még tanulás témában olvasni, akkor itt írtam a nyelvtanulási tippjeimről, illetve itt magának a tanulási folyamatnak a megkönnyítéséről.  

You Might Also Like

3 komment

  1. Kedves Blogger!

    Köszönöm a tippeket! A motiváció nálam gyakorlatilag hadi kérdés, mert nehezen veszem rá magam a tanulásra.
    Megpróbálom észben tartani a tanácsaidat.

    Üdvözlettel: Hollótoll

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés