A JÓ CIKK TITKA || kávémelletti

Időről időre megragad valami világmegváltó ötlet a fejemben és a legjobb esetben, ilyenkor épp papírtömeg, vagy egy számítógép vesz körbe, ...

Időről időre megragad valami világmegváltó ötlet a fejemben és a legjobb esetben, ilyenkor épp papírtömeg, vagy egy számítógép vesz körbe, így mindenképp le tudom jegyezni. Nos, ez most sincsen másképp, szóval jöjjön a mai agymosás; hogyan is írjunk jó cikket.

Valamilyen szinten ez egy egészen egyszerű dolog, hiszen csak az olvasónak kell úgy tálalnunk, hogy az élvezetes és érdekes legyen. Sima ügy... Vagy mégsem. 
Több tényezőn is tudva-tudatlanul végigvisszük egy-egy bejegyzésünket, miközben írunk. Igyekszünk a lehető legjobb megszólításokat megtalálni, a témát még izgalmasabbá tenni és valami igazán egyedi és titokban kattintás-vadász címet kitalálni. De hogyan is működik ez jól? Hogyan találjuk meg mindenből a legjobbat, miközben önmagunk maradunk? 




Miután már rengeteg cikk és piszkozat, na meg év van a hátam mögött ebben a témában, így úgy gondolom, talán még jogosan is jártathatom a számat. Minden esetre fent tartom a lehetőséget az utólagos ítélkezésre kommentben.:) De most akkor bele a közepébe!

A CÍM, AMI MEGFOG, MÉGSE HATÁSVADÁSZ...

Nem titok, ezzel a mai napig én is (meg sokan mások) szenvedek, hogy mégis mi lenne a legjobb, vajon én mire kattintanék, mi írja le legjobban a témát... Éppen ezek miatt azt javasolnám, hogy ezt hagyjátok a legvégére, akármennyire is látványban és felépítésben is az első helyen szerepel. Ne igérj többet,  mint amennyit leírtál és a lehető legjobban próbálj meg a téma gyökerénél maradni, mivel nincsen rosszabb, mint amikor elolvasol egy cikket és a végére csak az a kérdésed marad, hogy "és hol volt az, ami engem érdekelt?". Ne csapd be az olvasóidat!
Erre jó példa a mostani film, a Kis kedvenceink titkos élete, amiben mindenről szó van, csak a cím miértjéről nem.

Ugyanakkor a hatásvadász szövegek sem jók, természetükből adódóan, ugyanakkor van pár apróság, amit még pont el lehet csípni ezekből a klisékből, mint a "tipp" vagy a "top" szócska és így a mindenféle listák. Az emberek szeretik ezeket, ahogy titkon talán te is bevallod magadnak, hogy hamarabb kattintasz egy "Top 10+1 utazási cél Ázsiában" című bejegyzésre, mint "Ezeket a helyeket ajánlom utazási célnak Ázsiában". Ezekben persze az is benne van, hogy érdemes tömören és mégis figyelemfelkeltően fogalmazni, hiszen az apró címszavakon akad csak meg a szemünk görgetés közben.


A TÉMA, AMI EGYEDI ÉS ÉRDEKEL

Cikkekről beszélünk, így szeretném leszögezni, hogy arra az alapra építek ebben a részben, ahol ténylegesen esszé szerű, egy témára kihegyezett bejegyzések megírás a cél. Ennek az a lényege, hogy egy nagyobb gyűjtőkör lehetséges témáiból kihozzuk a lehető legjobbat. 
Sokszor én azt látom a bajnak, hogy a blogger egyszerűen lusta leülni és gondolkodni egy keveset, hogy ne ugyanazokat a sablonokat írja meg egyfolytában egymásra halmozva az érdektelenebbnél érdektelenebb bejegyzéseket. Éppen ezért is fontos, hogy tisztában legyünk azzal, kik alkotnak még a mi témánkban, ki miket írt a legutóbb. Így lehetőleg nem fogunk ugyanakkor ugyanabban a témában publikálni. (Itt fontos megjegyeznem, hogy a témát a kb azonos bejegyzésre értem, nem pedig a témakörre, ami a gasztro, beauty vagy éppen haul és egyebek lesznek.)
Ez egy fontos pont, ugyanis ha nincs semmilyen egyedi jellemvonása a blgounknak, ami miatt beazonosítható lenne, ami egy kis pluszt adna a palettájába, akkor miért is várjuk egyáltalán, hogy olvassanak? Hiszen van 10 másik blog, ami már régebb óta működik, van valami egyedi vonása és jobb a minősége is. Találd ki, hogy miért pont téged kell, hogy olvassanak!
Keress betöltetlen lyukakat a magyar bloggerkörökben, valamit amire lenne igény és te is imádnád.
Innentől pedig már csak azzal kell törődnöd, hogy sose elégedj meg teljesen a munkáddal, mert mindig lehet sokkal jobb is.
És itt jön be a minőség a képbe. Fontos, hogy a bejegyzés könnyen olvasható és értelmes legyen. Ez elsőre nyilván magától értetődő, mégis van pár apró lépés, amit mindenképp megéri teljesíteni: 

Találj egy bétát!

Lehet ő egy barátod, rokonod, de csak egy olvasód is. Küldd át neki a megírt bejegyzést, hogy olvassa át és szóljon, ha talál helyesírási hibát vagy elgépelést.
Az én esetemben itt még fontos azt is ellenőrizni, hogy milyen hosszúak és mennyire értelmesek a mondataim, hiszen durván sokszorosan összetett mondatokat írok folyamatosan és van, hogy az eleje és a vége már bőven nem egyezik és az egészből egy hatalmas káosz kerekedik. Mint most is, ez az egy mondat is három sor lett. :)

Várj a publikálással!

Először is jobb, ha van pár nem szezonális poszt a tarsolyodban, avagy a piszkozatok között, hiszen ki tudja mikor hagy el az ihlet, de emellett még mindig érdemes másnap is átolvasni az írásunkat, hogy mi magunk is tudjuk korrigálni, hiszen a bétánk nem fogja tudni, hogy mi pontosan mit is akartunk közölni az olvasókkal (és tapasztalatból mondom, valami mindig a fejünkben ragad).
Éppen ezért, várj egy napot és olvasd újra a posztod.


+ HA ELHAGYNA AZ IHLET

Hogyha pang az ürességtől az ötletládád és fogalmad sincs miről kéne írnod és mit nem írtak meg előtted, akkor rakj össze egy ilyen bejegyzést, ahol elmondod másoknak, hogy hogyan is kéne egy jó cikket megírni vagy a blogjukat jobban vezetni. Erre mindig van kereslet.:) 

You Might Also Like

5 komment

  1. Ne haragudj, de az ilyen posztoktól meg engem kerülget a hidegrázás. Nem is kicsit lecsupaszítva ezek kéretlen tanácsok. És nem is személyre szabottak, hanem általános tanácsok.
    Tényleg klassz a blogod, van egyéniséged, meg ilyesmi, de néha úgy magyarázol, mintha csupa értelmi fogyatékos olvasna. És úristen, ennél talán nincs is dühítőbb.
    Tényleg falra tudok mászni ettől az igaz őszintétlenségtől. Mikor valaki képtelen őszinte lenni. Csak úgy, kedves természetéből fakadóan. Szóval, nyugodtan mondhatod valakinek a képébe, hogy mennyire nem érdekel, de ne keress hamis kifogásokat.
    És tényleg, ez a poszt értékes példája a semmiről nem szóló posztoknak. Gyakorlatilag mindenben ellentmondtál magadnak.

    Elhiszed nekem, hogy nem akartalak megsérteni? Mert nem :3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elhiszem, hogy nem akartál megbántani, viszont tényleg nem értem, hogy mi a gond ezzel a bejegyzéssel. Mármint én ténylegesen olyan tanácsokat és tippeket akartam adni, amik nekem is sokat segítettek és nem akartam hülyére venni senkit.
      Az ilyen bejegyzéseimet mind úgy írom, mintha magamnak magyaráznám, szóval tényleg nem akartam senkit sem megbántani vele.
      És nem tudom, hogy miből gondolod, hogy valaki nem érdekel. Őszintén nem teljesen értem ezen mondataid lényegét. Ha a bejegyzés végére gondolsz, akkor az csak szimpla vicc volt, hiszen tényleg rengeteg ilyen poszt van, de én azt reméltem tudok újat mondani.
      És tényleg nem értem, miért ne lennék őszinte.
      Remélem válaszolsz. :)

      Törlés
  2. A cikk szerintem semmi olyat nem mond, amit csak te tudtál elmondani nekünk - azzal az a bajom.
    Nem a végére gondoltam :D reméltem, hogy nem olyat válaszolsz, hogy "köszönöm, ez is egy vélemény", például ilyesmire gondoltam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még mindig nem értem, hogy akkor mégis mi volt az a dolog az őszintétlenséggel.
      Biztos mondta már más is, de én még nem találkoztam ezekkel a tippekkel és egy nagy adag fura és érthetetlen poszt elolvasása után arra jutottam, hogy ideje ezeket leírni. :) Nem gondolom, hogy én jobb lennék, vagy ilyesmi... csak szerintem az ilyen posztok mindig hasznosak, ha legalább egy új dolgot is tartalmaznak. :)

      Törlés