Ezerarcú Japán – A japán kultúra útikalauza || Blogturné Klub

Ha valaki régebb óta követi a blogot, már észrevehette, hogy a távol-keleti kultúráknak külön elszeparált rész van kialakítva a szívemben, í...

Ha valaki régebb óta követi a blogot, már észrevehette, hogy a távol-keleti kultúráknak külön elszeparált rész van kialakítva a szívemben, így amikor megláttam, hogy a Bookline-nál egy új ismeretterjesztő kötet jelenik meg Japánról, egyértelmű volt számomra, hogy ez egy olyan könyv, amit egyszerűen olvasnom kell.
Egyrészről mindig jó új ismeretekkel gazdagodni, másrészről viszont kíváncsi voltam, hogy mennyire tud még újat mutatni a kötet, vannak-e benne tévedések, vagy csak apró eltérések az én általam eddig megszerzett tudással szemben. Ez kissé beképzelt hozzáállás, de ha az ember egyszerűen ki van hegyezve valamilyen témára, azt hiszem elkerülhetetlen, hogy minimálisan ki ne alakuljon benne egy erre való érzékenység. Ugyanakkor természetesen nem tartom magamat hatalmas Japán-szakértőnek.


Fülszöveg

Japán a világ egyik legkülönlegesebb kultúrája, ahol tökéletes egyensúlyt képez múlt, jelen és jövő.
Ez a hiánypótló kötet lebilincselő áttekintést nyújt a felkelő nap országáról, miközben sorra veszi annak ezerféle szépségét és örömét, az építészettől a harcművészetig, az ősi kézművességtől a sintó szentélyekig, az ikebanától a kavaii-ig és tovább.

A könyvet szemrevételezve először a borítón és az ezernyi képen akadt meg a tekintetem. (Bár legyünk őszinték, ez eléggé magától értetődő, de szeretnék pár szót erre is áldozni.) Az illusztrációk, képek, nagyon szépek, igényesek és maga a papír minősége is kifejezetten jó, ami azt hiszem az ilyen típusú köteteknél kifejezetten fontos. 
Nagyon tetszett, hogy a különböző témáknál szinte mindig megjelent Japán földrajzi térképe, ahol rendre be voltak jelölve a témában jelentősebb helyszínek. Ez nem csak az áttekinthetőségben és megértésben segített, hanem úgy éreztem az egész könyv olvasása közben, hogy fel kéne írnom minden egyes számomra izgalmasabbnak gondolt helyszínt, ezzel pedig egy hosszabb utazási célpontok listáját létrehozva. 

Ebből pedig következik, hogy bár ez egy ismeretterjesztő könyv, mégis egyértelműen számomra azokhoz az emberekhez szól, akik a közeljövőben terveznek kiutazni és közelebbről is szemügyre venni az országot. 
Hisz rengeteg részre felbontva mutatja be az országot, mégis kissé felületesen, úgymond pont annyi ismeretet ad, hogy az ember kellően tisztában legyen fogalmakkal, helyszínekkel és szokásokkal. Viszont ennél többet nem, de ez képtelenség is lenne, illetve nem is célja. 

Amit rendkívül élveztem, hogy nem csak a nagyvárosokra koncentrált, illetve nem csak a klisés japán témákat járta körbe, hanem általánosan adott egy történelmi, vallási, földrajzi és stb összefoglalót, így muszáj elmondanom, hogy igen, adott új ismereteket, aminek  természetesen rettentően örültem.  
Bár kellemes volt a már ismert dolgokról is olvasni (legalább egy láthatatlan várveregetést adhattam magamnak). 
Így nyugodtan tudom ajánlani olyanoknak is, akik azért már jobban ismerik a japán kultúrát és félnének egy újabb ismertető kötetbe pénzt ölni. Ugyanakkor hangsúlyozni szeretném, hogy akkor a legjobb választás ez a könyv, ha az ember tervez minél hamarabb kilátogatni Japánba, vagy legalábbis valamiféle segítségre van szüksége az útjának állomásainak a megszervezésére és megtalálására. 
(Reméljük a mostani helyzet minél gyorsabban változik pozitív irányba, és az ember lánya illetve fia tényleg belátható időn belül tervezhet utat Japánba.) 

Blogturné

Utazzatok velünk a felkelő nap országába, Japánba, ahol tökéletes egyensúlyt képez múlt, jelen és jövő. Biztosan láttatok már képet a japán cseresznyevirágzásról vagy a Fudzsi-hegyről, találkoztatok már animékkel/mangákkal, origamiztatok vagy láttatok gésákról szóló filmet. Ha még nem, vagy ha szeretnétek többet megtudni Japánról és a japánokról, akkor tartsatok bloggereinkkel ezen a különleges blogturnén! Olvassátok el az ajánlóinkat és játsszatok velünk minden állomáson, ugyanis a turné végén a Bookline Könyvek kiadó jóvoltából egy szerencsés olvasónk megnyeri az Ezerarcú Japán egy példányát!

Mind a 10 állomáson ki kell találnotok az ott található képről vagy idézetről, hogy milyen tipikusan Japán dologra gondoltunk! (A megoldás lehet sportág, személy, hely, étel, életstílus, bármi!) Mivel ez egy különleges turné, lesz egy extra lehetőségetek is nyerni! Ha kitaláltátok és beírtátok a dobozba a 10 megfejtést, akkor megnyílik egy új rubrika, ahova azt kell beírnotok, hogy mit csinálnátok, ha eljutnátok Japánba! Jó játékot!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

"Az …………. a hagyományos japán virágrendezés művészete. Az ………... kompozíció a nyugati virágkötészettől eltérően nem a tömeggel hat, hanem inkább az üres terekkel dolgozik. Színekben visszafogott, kevés anyaggal próbál erős kompozíciós hatást elérni. A szimmetria helyett inkább a kiegyensúlyozott aszimmetriát alkalmazza, mellyel a természet teljességét szimbolizálja."

a Rafflecopter giveaway


További posztok:
06/15 - Readinspo
06/17 - Csak olvass!
06/19 - Utószó
06/21 - Ambivalentina
06/23 - Csak olvass! (extra)
06/25 - Hagyjatok! Olvasok!

You Might Also Like

1 komment

  1. Van itt egy könyv, ami lehet, hogy tud neked újat mutatni: Japán-Magyar Kapcsolattörténet 1868-1913. Gondolat, 2018. Ebook (pdf) itt: https://payhip.com/b/gI14?fbclid=IwAR2ApdbOp2oMFevEYpzJp3edk2s6wFw3PBFA6LYXiAa3___4rgsTJuS2wZs

    VálaszTörlés