A NYELVTANULÓS 1X1

Az előző hatékony tanulási módszerekről szóló posztom sikerén felbuzdulva, - egyébként pedig amúgy is terveztem - most szeretnék egy kevese...

Az előző hatékony tanulási módszerekről szóló posztom sikerén felbuzdulva, - egyébként pedig amúgy is terveztem - most szeretnék egy keveset a tanulás egy speciálisabb részéről írni, mégpedig arról az ominózus nyelvtanulásról. Röviden most is szeretném itt az elején ledarálni az én eddigi tapasztalataimat, vagyis, hogy milyen háttérrel beszélek a témáról, mert hát mégse mindegy, hogy felsőfokú nyelvvizsgám van, vagy tegnap kezdtem. c: 
Szóval és tavaly csináltam végig egy nulladik nyelvi osztályt, németet. Azóta pedig németül tanulom a tantárgyaimat, így igen szerves része az életemnek ez a nyelvtanulósdi. Őszintén más nyelvről annyira nem tudok nyilatkozni, az angolt idén kezdtem, de hát 8 éves korom óta az internet színes-blogos világában lógok, így legalább szavakból már egész sok minden rám ragadt. Na de, most, hogy ezeket tisztáztuk, jöjjenek a tippek és tanácsok!  




Szinte, mint mindenben, itt is a legfontosabb az elhatározás és a tudat, hogy nem tanárnak, a szüleidnek, a macskádnak, a szomszédnak és így tovább tanulsz, hanem csakis saját magadnak és a te jövődnek. Ezért amikor feladnak 100 meg 100 új szót és anyagot, egyáltalán nem éri meg bemagolni (rövidtávúra) vagy lemásolni, puskázni a visszakérdezésen. Nem tudhatod mikor lesz rá szükséged, de még mindig jobb, ha tudod, mintha nem.

A szavakat tehát muszáj leülnünk és megtanulnunk. Nagyon keveseket áldott meg az ég hihetetlen nyelvérzékkel, így ha te is az átlagba tartozol, akkor nekem is muszáj lesz szorgalommal és kitartással leülnöd a fenekedre és megtanulnod azokat a szavakat. 
Nekem a legjobban bevált módszer az, hogyha magyarul nézem és egy sima papírra pedig a másik nyelven leírom, majd ellenőrzöm. Így az írása és a kiejtése is egyaránt rögzül a fejemben.:) 
Másik megoldás, ha már az okostelefonok világában élünk, hogy letölthetünk olyan appokat, amik kikérdezik a bevitt szavakat, amolyan virtuális szókártyák. 

A nyelvtan általában logikus, a szavakat bemagoljuk, de amikor eljön az ideje, hogy nekiálljunk csevegni, egyszerűen bennünk ragad a szó. Hiába, a nyelvtanulás egyik legfontosabb része, hogy megtanuljunk azon az adott nyelven gondolkozni. Mert a más kultúra, gyökerek és háttér, egy más nyelvet alkot, így pedig próbálkozhatunk tükörfordítással, mutogatással, de ez nem az, amit mi nyelvtudásnak nevezünk és amire szükségünk van, vagyis hát el akarjuk érni. 
Szóval érdemes minél jobban belehelyezkedni/ megismerni az adott nyelvet beszélő népet és minél több onnan származó arccal összebarátkozni. Természetesen ez valahol egészen furán hat, de tényleg, amikor van az embernek lehetősége akkor beszélni kell, és a lehető legjobb, ha neten, utazás során, valahogy összeismerkedünk egy külföldivel, hiszen tőle tényleg tudunk segítséget kérni. 



Nekem jelen pillanatban van egy német osztálytársam. Szegényt folyamatosan zaklatjuk, hogy mit hogyan mond, mert egyszerűen vannak olyan szókapcsolatok, amiket sehogy se lehet nélküle lefordítani. (Ami magyarul úgy van, az biztos, hogy angolul vagy németül nincs.) Egyébként pont amikor a vizsga után elhittük, hogy tudunk németül, jött ez a lány és bumm. Vele együtt jött a felismerés, hogy oké, hogy tudok 10 percig a környezetről beszélni az adott nyelven, de egy mindennapi beszélgetést arról, hogy hogy van, mit csinál még ma és én mit csinálok egyszerűen képtelenség volt összehozni. 

Egyébként ha már szóba jöttek a szókapcsolatok és szófordulatok... Néhány tanár imád párbeszédeket betanítani, és bár ezzel tudnak a leginkább a diákok agyára menni, az egyik legjobb megoldás. Csak gondoljatok bele, ezek mind olyan mondatpanelek, amik előre el vannak készítve, a ragozás, a vonzatok, minden ott van, nekünk csak egyben meg kell tanulnunk, és amikor majd visszaemlékszünk rá, a teljes kerek egész fog eszünkbe jutni. 

Viszont mégis, itt csücsülünk Magyarország valamely apró zugában, mégis hogyan teremtsük meg magunknak azt az atmoszférát, ami a legjobban elmerít minket az adott nyelv kulturális és mindennapi bugyraiban? Nem mindenki teheti meg, hogy elutazzon (bár Nati most egészen megbökdöshet ezen a részen, minden esetre ezt muszáj elolvasnia mindenkinek, aki így gondolja).



Így marad az internet. Szerintem rettentő sokat fejleszt az emberen, ha a mindennapi dolgait emeli át a nyelvbe, mint a youtube-ozást (ó, azok a remek brit vloggerek), a facebookozást (nyelvátállítás) és hírolvasást...:) Személy szerint én már a mobilomat is németül bújom, de ezt csak a nagyon elvetemülteknek ajánlom.
Ezen kívül rengeteg lehetőségünk van, például kereshetünk levelezőtársat InterPals-on, vagy kereshetünk sorozatokat/filmeket ezen a nyelven, felirattal.

A lényeg, hogy minél több kifejezést, szót ismerjünk. Amikor élőbeszédre van szükségünk, akkor muszáj feloldanunk a gátlásainkat és beszélni, függetlenül attól, hogy helyes-e a ragozás vagy a nyelvtan. (Persze azért igyekezzünk.)
Csak írásban és nyelvvizsgán van igazi jelentősége ezeknek a dolgoknak, így mindenki maga dönti el, hogy mire van szüksége. Az én tapasztalatom ersze az, hogy mindkettő rém fontos, hisz hiába van egy középfokú nyelvtudásom, alig-alig tudok megszólalni egy beszélgetésben úgy, hogy a tényleges saját gondolataimat el tudjam mondani. 

Végezetül pedig egy apró tanács. Sokkal jobb, ha egy alap tudás után már nem fordítgatjuk le a szavakat. Próbáljuk inkább jelentésben körülírni, szinonimákat találni rá. Például a németben erre a legjobb a duden.de.



Remélem tudtam segíteni és hasznotokra válik ez a bejegyzés. MIndenkinek nagyon sok sikert kívánok a további nyelvtanulásban! Kommentben kíváncsi vagyok a ti tapasztalataitokra, lehet-e iskolában nyelvet tanulni igazán, ti milyen nyelve(ke)t tanultok? :)

*a képeken a gyönyörű történelem jegyzeteim láthatóak

You Might Also Like

20 komment

  1. Fú, de utálom a német nyelvet... :D Ovival együtt 13 évig tanultam, de semmit nem tudok a Der, Die, Das-on és pár szón kívül. xD Az én véleményem, hogy az egyik legnehezebb nyelv és baromi sok energiát kell belefektetni (sokkal, de sokkal többet, mint az angolba, hiszen azzal minden nap találkozunk valamilyen formában). Mondjuk az is közrejátszik az ellenszenvemben, hogy sosem érdekelt sem a kultúra, sem a történelmük, sem az egész ország (pedig voltunk ott osztálykiránduláson is). Az angol mindenkire ráragad valamennyire, ha akarja, ha nem, de a német nagyon nem ilyen. Ahhoz elhatározás és érdeklődés szükséges, ami nekem sosem volt meg és már nem is lesz... :/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hasonlóan vagyok én is. Őszintén azért mentem németre, mert a barátaim is. Most pedig ennek a következményeit élem meg, de szerencsére megvan az elhatározás, hogy a legjobbat hozzam ki belőle.:) Tényleg nem könnyű, de most már a nyelvtan teljesen megvan, így most már nagyon logikusnak tűnik.

      Törlés
  2. Érdekes volt olvasni :) 10 évig tanultam németet, abból érettségiztem, de már egyáltalán nem tudok megszólalni sem. Mellesleg soha nem is szerettem, szóval szerintem azért van ez. Középsuliban kezdtem el angolt tanulni, de ott utáltam, viszont főiskolán megszerettem. Nekem az önképzés vált be: angolul olvasok, feliratos filmeket nézek leginkább, mangát fordítok. Az írásbelim meg is lett, de a szóbelitől tartok kicsit, de az is lesz most tavasszal. Néha szoktam angolul gondolkodni :)
    És ha végre letudtam a kötelező nyelvvizsgát, akkor belevetem magam a japánba és a koreaiba ^_^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szorítok neked, hogy tavasszal jól menjen! ^-^ Igazából kicsit én is ettől tartok, hogy mi lesz ha nem fogom használni, és így az egészet elfelejtem...:/ A jövőben én is rettentően szeretnék japánul és koreaiul tanulni, de sajnos ez még erősen a jövő zenéje.
      Egyébként nekem ez a 7. évem és most már azt tudom mondani, hogy egészen megszerettem ezt a nyelvet. Nem is olyan vészes~

      Törlés
  3. Az angol az életem. Egyszerűen imádom, és minél jobban szeretném fejleszteni. :) Van mikor itthon már inkább a mangol (a magyar angol keveréke) nyelvet beszélem, mert egyszerűen előbb ugranak be bizonyos szavak angolul, mint magyarul. Nekem nagyon sokat segítettek a külföldi youtube videók, de wattpadon is rengeteg angol történetet olvastam (tavaly nyáron le is fordítottam belőlük 3-t. :D), és lelkes manga olvasó is vagyok. :D A sorozatokat angol felirattal próbálom nézegetni, néha még belekavarodok, de egyre jobban megy.
    Most kattantam rá, hogy kis papírfecnikre kiírom a szavakat, az egyik oldalára angolul, a másikra meg magyarul, és random tesztelem magam. Plusz legtöbbször mindent színesen írok, hogy minél előbb belemenjen a buksimba. (például külön színűek nálam a főnevek, melléknevek, stb. , na és persze a nyelvtannál is külön színkódjaim vannak pl. az igeidőkre.)
    Alapvetően szerintem, ha valamit szeretne kezdeni az illető a kiválasztott idegennyelvvel azt nem lehet iskolában olyan szinten elsajátítani (kivétel kéttan osztályokban), hogy tényleg menjen is. Nekem mindennap van angolom, de mégis a külön óráim által kapaszkodtam fel arra a szintre, ahol most vagyok. Na és persze azzal, hogy majdnem minden perc szabadidőmben próbálkozok a tevékenységeimet angolul csinálni. :D
    Hát ez egy pöppet hosszú lett. o.o

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Haha ismerős valamennyire. Németben nem lehet túlálni színkódok nélkül, ott az elejétől kötelező ugye a der/die/das-t megkülönböztetni. Emellett az angol gyerekjátéknak tűnik (egyelőre).
      Én mangákat szoktam angolul olvasni, illetve egyelőre még csak az angol film/sorozat magyar felirattal dolognál tartok. Meg játszani is angol játékokkal szoktam, hihetetlen mennyire sokat segít, igazából a konkrét eddigi angol tudásom onnan van kb.:)
      igen, a kéttan osztályok eléggé sokat dobnak a helyzeten, de ezzel szemben a nulladik kéttan nélkül semmit sem ér, amennyire én látom. :D

      Törlés
  4. Teljesen egyetértek mindennel. :D Amúgy azok alapján, amit leírtál, szerintem ugyanolyan rendszerű iskolába járunk. :3 Én is tavaly nulladikos voltam, idén kezdtem az angolt, a törit, föcit, matekot a fő nyelven tanulom, csak éppen nekem ez nem a német, hanem a francia :D Civilizációnk is van, ahol Franciaország kultúrájáról meg ilyenekről tanulunk (most éppen a földrajzáról).

    Én is terveztem egyébként hasonló bejegyzést csinálni, de csak kicsit később, ha rászánom magam, hogy jobban ráfeküdjek a nyelvtanulásra, mert kissé elhanyagolom... Nyilván csak úgy érdemes ilyeneket írni, ha az ember be is tartja azokat, amiket tanácsol a másiknak. :DD Én tudok egy nagyon jó oldalt, amivel én mindig nagyon jól be tudom gyakorolni a szavakat, sokkal jobban megmarad és nagyon alapos, ez a Quizlet. Csak ugye a szavakat magadnak kell beírnod, ez nekem inkább hátrány, mert iszonyatosan lusta vagyok. :P

    Illetve még annyit hozzátennék, hogy az is sokat segíthet, ha körbevesszük magunkat az adott nyelv és az ország dolgaival, például esetemben francia zászlóval, Eiffel-toronnyal, könyvekkel... :) Ezektől több kedvünk lehet nekiállni tanulni, persze inkább csak akkor, ha szeretjük is az adott nyelvet legalább egy kicsit.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ú ezek jó ötletek. Azta, azt hiszem egyikőnk sem valami nagyon átlagos sulit választott magának! :) Nagyon durva lehet ezeket franciául tanulni, a neolatinosoktól mindig azt hallom, hogy könyörtelen egy nyelv. Persze a német sem jobb :'D Mi matekot, föcit, törit és kémiát tanulunk németül, plusz van külön német irodalmunk és népismeretünk. Az megfelel a ti civilizáció órátoknak. :D És a kedvencem, hogy van német néptáncunk! >__< Szörnyű. Ja meg külön én nemzetiségi kórus tag is vagyok, szóval a német népdalokból is amúgy tök sokat tanulok... :'D

      Ú igen, egik osztálytársam az angolt azzal csinálja, de én is rettentő lusta vagyok, szóval mindig csak elkérem tőle. ^^"
      Hát azt hiszem én pereccel-fallal-sörrel és virslivel tudnám körülvenni magam, szóval ezt inkább hagyjuk. :'D De most ugrott be, hogy a zenét kihagytam~
      Rammstein! >_<

      Törlés
  5. Egyetértek veled, mindenben. Én jelenleg 3 nyelvet tanulok. Angolt és németet suliban, ezeknél leginkább a videónézegetés, zene hallgatás, német újságok olvasgatása használ. Néha szoktam angolul/németül beszélgetni magammal gondolatban(na jó, ez így most elég furán hangozhatott :D). Még régebben voltam német cserekapcsolaton, nagyon sokat segített, a nyelvtanban és a kiejtésben is.
    A harmadik nyelv a koreai, még csak pár hete kezdtem. Abban természetesen a kpop csodás világa segít, és nagyon örülök magamnak, mikor megértek egy-egy szót a dalokból. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát akkor nagyjából hasonló utat taposunk, bár én a japánt szeretném jobban megtanulni. :) Ezt a más nyelven beszélek magamhoz dolgot írtó sok embertől hallom és sok helyen olvastam is, de nálam ez valahogy sosem kattant be. Néha inkább csak átáll az agyam és mindenki máshoz németül beszélek. :))

      Törlés
  6. Nekem még nem sok tapasztalatom van a némettel, mert csak szeptemberben kezdtem (nulladikosként), előzetes tudás nélkül, voszont angolt már 6 éve tanultam előtte. És persze most is van angol órám. A heti 20 német alatt, szerintem már jobban tudok ezen a nyelven, mint angolul (éljenek az általános iskolai idegen nyelvórák ��). Persze amit nagyon szeretek, hogy az új angol tanárom nem tud magyarul, és a német tanáraim között is van akivel csak németül tudunk kommunikálni (év elején gondolhatod milyen élvezetes volt...).
    Egyébként nagyon jó lett a cikked, mindenképp kipróbálom majd, amiket írtál.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj a lektor órák zseniálisak. Tavaly én is élvezhettem egy anyanyelvi német tanár óráit, képzelheted milyen könnyű volt nála elmagyarázni a dolgokat. :) Most pedig angolból van anyanyelvi tanárom, jó kis ír akcentussal :D
      Egyébként elég szörnyű a heti 20 német, de hidd el hogy jövőre gyerekjátéknak fog tűnni és rettentően megéri. :)

      Törlés
    2. Nem panaszkodásként írtam, a heti 20 órát, tudom hogy jól lesz majd a későbbiekben :D De egyenlőre még nem nagyon merek rágondolni, hogy milyen is lesz jövőre. Azért mostanra, már egészen belerázódtam a dolgokba, és megszoktam milyen ez.

      Törlés
    3. Jaj persze, gondoltam, hogy nem. :) Tényleg eléggé megterhelő!
      De megéri, és azért egészen különleges élmény ilyen suliban tanulni. :)

      Törlés
  7. Szia!

    Őszintén nagyon meglepődtem a cikked témáján, mivel most én is nagy gondban vagyok nyelvtanulás terén - év végén érettségizek, és addig meg kellene tanulnom olaszul, hogy letegyem nyelvvizsgát és az érettségit. Én angolt tanultam ezelőtt, abból már van felsőfokú nyv-m, és emelt érettségim.
    Én az angolomat úgy fejlesztettem viszonylag magas szintre, hogy youtube-on videókat nézek 24/7-ben, vannak kedvenc vloggereim, illetve régen, mikor még a fanfices korszakomat éltem, angol novellákat fordítottam magyarra a kedvenc énekesemmel főszereplőként, és az tényleg segített meglátni a mondatok felépítését és különböző szavakat és kifejezéseket megtanulni. Utána már angolul olvastam, fordítás nélkül, és tényleg az a legjobb az egészben szerintem, hogy már anélkül megértesz mindent, hogy arra tudnál magyar megfelelőt mondani, mert többé nem törekszel arra, hogy magyarul mit jelentenek a szavak, hanem rááll az agyad egy teljesen másik nyelvre. :)
    Szóval, imádom a nyelveket, emiatt is nagyon tetszett a posztod! És kitartást a némethez - ez nekem is tervben van, de egyelőre letettem róla, mert számomra borzasztó nehéz a sok s és w, meg hasonló msh.-ók egymás mellett a szavakban, szóval becsüllek, amiért te ezt a nyelvet tanulod. :D
    A tervben lévő nyelvek nálam a svéd/norvég, francia, a későbbiekben pedig lengyel/orosz. Ebből is kifolyólag szeretnék tolmács, idegenvezető, műfordító lenni a jövőben, de ez még odébb van. :)

    További szép estét,
    Boston.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Nagyon köszönöm a kedves szavakat és örülök, hogy tetszett a poszt! c:
      Őszintén, rettentő jó érzés, hogy ennyien és köztük te is egy csomó ötletet, tippet írtok.
      Én is nagyon próbálkozom már a németül való olvasással, egészen jól megy, de még messze nem az igazi. De ez a történet fordítós dolog, nagyon jónak tűnik, azt hiszem a nyáron mindenképp kipróbálom! Köszi. c:

      Én is nagyon szeretnék még oroszul vagy norvégül/finnül/svédül megtanulni, de persze a koreai és a japán is nagyon nagyon érdekel.

      Törlés
  8. Nem is írhattad volna jobbkor : DDD épp most fogom komolyabban belevetni magam, vagy inkább újraelevenetíteni az angol tudásomat + a szakmaival kibővíteni, ugyanis a diplomához nélkülözhetetlen. A mai napot még lébecolással töltöttem, de holnaptól muszáj leszek belevágni. Az egyszer biztos, hogy muszáj arra rájönni, hogy csakis magadnak tanulsz. Persze a tanárunk, az anyukánk a kiskutyánk marha boldog lesz, de a saját jövőnk a cél, azt senki nem fogja megélni helyettünk és a saját életünk kovácsai vagyunk, annyit kapunk majd vissza amennyit belefeccöltünk. Jó volt ez a poszt : )) örülök, hogy írtál róla!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Örülök, hogy tetszett a poszt és nagyon sok sikert és kitartást kívánok a tanuláshoz! Ne add fel és hajrá ^-^

      Törlés
  9. Szerintem hasonló cipőben járunk, mivel én szeptemberben kezdtem el nulla német tudással ezt a bizonyos nulladik évet, amit nálunk tagozatnak hívna, szóval tagozatos suliba és osztályba járok. ^^ Heti 18 németem van, a lektor a legcsodásabb (mikor meg sem tudok szólalni, csak hármas vagyok belőle >”<). De szerencsére a tanár tud magyarul így néha tud segíteni. Az első két hónap nagyon nehezen ment, még örültem a kettesnek is, de azért így más fél év elteltével négyesnél rosszabbakat szerencsére nem kapok, de négyest sem sűrűn, inkább az ötös a jellemző. Minél jobban beleásom magam a nyelvbe, annál jobban össze tudom kötni a kommunikációt, a nyelvtant és az alapot, annál könnyebb tanulni. Legutálatosabbak a tételek, amiket ki bem állhatok, de muszáj őket megtanulni, bár az sem megy olyan rosszul, mert ott is van már két ötösöm, ami ennél a tanárnál igen nehéz elvileg (is), meg gyakorlatilag is. Én igazán az év végi vizsgától félek nagyon, hogy vajon ott át sikerül-e mennem és folytathatom-e tovább a tagozatot, vagy sem. Attól félek, hogy a tételeket nem fogom tudni, vagy nem fogom tudni elmondani azt, amit kihúzok és bebukom a vizsgát. Mondatokat egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen tudok alkotni, ami a tételek megírásánál nagyon nagy hátrány. Remélem azért menni fog. A nyelvtani részét elméletben vágom a dolgoknak, csak alkalmazni ne kelljen. Na, de hátha menni fog ez majd egyszer. Jövőre mi is a törit a föcit meg a civilt fogjuk németül tanulni, kicsit azoktól is félek, mivel németül kell belőle érettségizni is majd egyszer.
    Remélem te is sikerrel jársz majd az életben. :)

    VálaszTörlés
  10. Hát, nyelvszakos egyetemista vagyok, a magyaron kívül hét nyelven(angol, francia, finn, olasz, spanyol, baszk, mari) tudok beszélni, ebből kettőn(angol, francia) folyékonyan. Engem, ha új nyelvet kezdek el tanulni, vagy fejlődni akarok a már meglévőkben, akkor egyetlen egyszerű dolog visz előre: a lelkesedés. Nem mindig jön magától, viszont rettentő sok dolgot képes kihozni az emberből, ha kialakul, vagy mesterségesen kialakítjuk. Ez bármi lehet: gasztronómia, a célnyelv országa, kultúra, zene, barátok, egy inspiráló tanár, maga a nyelvtanulás szeretete és a kihívás szelleme. A lényeg, hogy valami húz és visz és tol, akkor is, ha éppen rossz passzban vagyunk, nem sikerül megérteni a feladatot, nem tudunk lefordítani valamit. Fontos, hogy legyen kapaszkodó, mert akkor kialakul a szorgalom. Ha van cél, akkor van miért küzdeni és dühösnek lenni, ha nem sikerül, és bénának érezzük magunkat. Ha már eddig eljutottunk, akkor az jó: azt jelenti, hogy érdekel minket, és csak egy lépés, hogy tegyünk érte többet és többet. Például három-négy tankönyvből tanulni egyszerre, visszamenni az alapokhoz mindig, rongyosra gyakorolni dolgokat, telefonon, vonaton is ezzel játszani (Duolingo, Quizlet, Memrise, Fun Easy Learn), levelezőpartnert keresni (penpalworld.com), és nem elfelejteni, hogy ez minket gazdagít, de csak akkor, ha hagyjuk és teszünk érte. :)
    Jó cikk volt, szuper, hogy ilyen fiatalon ilyen komolyan gondolkodsz erről és segítesz másoknak a tippekkel. :3

    VálaszTörlés