.Hiragana || japán #2

Tudjátok nem is én lennék, ha nem megint valami baromi nagy fába vágtam volna a fejszémet. Szóval igen, sikeresen nekikezdtem a japán írásj...

Tudjátok nem is én lennék, ha nem megint valami baromi nagy fába vágtam volna a fejszémet. Szóval igen, sikeresen nekikezdtem a japán írásjelek tanulásának, miközben egyre csak közelednek a német vizsgaidőpontok és inkább lassan a tételek kidolgozásán kéne pörögnöm, nem valami tök újba belekezdeni. Na mindegy, a lényeg, hogy még régebben írtam a bento-uzsimról, amivel megkezdtem a japán-sorozatomat, de nem folytattam. Szóval most jöjjön egy kis kisegítő, összefoglaló bejegyzés arról, hogyan lehet a legkönnyebben elsajátítani a a hiraganát, avagy a japán írásjelek egyikét a háromból. 

Nekem kb. két hétbe tellett őszintén szólva. Szerencsére a neten minden fönt van, így egy fityingbe se került. Amire viszont szükség lehet, jó ha van stb...: 
 • androidos telefon
 • nyomtató
 • kockás füzet
A leghasznosabb oldal, számomra a Japán percek volt. (Figyeljetek, hogy az url japanpelcek, nem percek.) Itt minden teljesen érthetően és részletesen le van írva, egyetlen hátránya, hogy régi, szóval a szerkesztő nem fog válaszolni a kommentekre.
Én először a füzetben gyakoroltam (2x2 kockákban), majd találtam a neten egy teljes anyagot, így azt is végigcsináltam (kinyomtatva). |LINK|
Igaz, a végén belefájdult a kezem, de sajnos csak az ilyen drill feladatokkal lehet leginkább előrejutni. 

Másoknak viszont ez nem használt, így olyat is hallottam, hogy zeneszövegek alapján jegyezte meg az írásjeleket. Én is műveltem hasonlót, mégpedig fogtam a Kuroko no Basuke mangámat (ami mint tudjuk, nem lett magyarra fordítva, szóval japánul van) és elkezdtem halványan ceruzával a felismert hiraganák alá beírni a romaji verziót.
Amikor viszont nem tudtam rendesen füzetbe, vagy lapra írogatni, akkor jött az ötlet, hogy keresek valami hangul test-hez hasonló applikációt, csak hiraganásban. Találtam is, mégpedig a Hiragana - Learn Japanese appot. Ezt nyugodtan tudtam hazafele a suliból buszon/villamoson, vagy csak antiszociálisan a szünetekben nyomogatni. Bár megjegyzem, kissé idegbajt kaptam tőle, amikor nem pontosan találtam el a vonalakat, pedig tudtam.
Ami viszont talán a leghatásosabb "játék" volt, az a Drag-n-Drop, amiben igazából csak időre kell kirakni a teljes táblázatot. Nekem a rekordom 1:28 mp, lehet döntögetni.:)
Ezekkel a módszerekkel igazából biztosan el lehet sajátítani a a hiragana írásjeleket, innentől kezdve csak a plusz, vagyis hát a továbbtanulás jön. Katakana, (kanjik) és maga a nyelv.
Másik összefoglalóval, ami már ezeket is taglalja, itt találkozhattok, illetve magába a nyelvbe belemenő cikk-kel pedig itt.

Én jelen pillanatban ugyanezeket a köröket rovom le, csak a katakanákkal. Viszont, ha ezzel is megleszek, azt hiszem egy kis időre kénytelen leszek az egész projektet félre tenni, hisz vészesen közelednek a vizsgák és az év vége is. (Szerencsére!)
De tervezem, hogy a nyáron kezdek valamit ezzel az egésszel, mert komolyan boldoggá tesz, ez az egész tanulási folyamat. c: 

You Might Also Like

3 komment

 1. Örülök ennek a bejegyzésnek, mert már régóta tervezem, hogy megtanulok japánul -még most is tervben van-, de most már legalább az írásjeleket megtanulhatom. :DD Őszintén tudom milyen érzés a különféle betűk megtanulása, mert én idén kezdtem el oroszt tanulni, szerencsére a betűkkel már nincsenek gondok

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. :DD Jaj örülök, ha tudtam segíteni :) Nekem se volt nagyon új, hisz már a koreait megtanultam (miért ne alapon), de azért mégis, most így a katakana mellett kicsit izgulok, hogyössze fogom keverni a kettőt. :)))
   Az oroszhoz meg gratu, majd azt is egyszer.... :'D

   Törlés
 2. If you want to learn Japanese Language and also want to learn hirangna and kanji both type of languages then you can easily learn with the help of using Yomuzoku. We help you to learn Japanese Online and also we help you to make fluent in it by reading news and latest stories in Japanese Language.

  VálaszTörlés