.fiatal írók és a nagy BUMM || tollforgatóknak #2

Őszintén, amíg föl nem mentem a facebook csodás felületére, le se esett, hogy péntek 13.-a van. Persze, jó iskolás révén a péntek részéről ...

Őszintén, amíg föl nem mentem a facebook csodás felületére, le se esett, hogy péntek 13.-a van. Persze, jó iskolás révén a péntek részéről még szép, hogy tudtam és még a 13.-a is megvolt, hisz két nap múlva lenne az "eredeti" megemlékezés, de szerintem így a hét végére annyira lefáradtam, hogy két ilyen egyszerű információ sem tudott elmémben összefésülődni. Szóval ezúton is köszönet a babonás facebook ismerősöknek, hogy figyelmeztettek. Egyébként a mai témám is egy igen szerencsétlen tény a magyar ember életében és itt nem, nem a vasárnapi törvényre gondolok. 

Szóval én igazából a magyar kortárs irodalomról szeretnék elmélkedni, illetve a fiatal és zsenge kezdő írókról, akik publikálni próbálnak. Őszintén, én még sajnos egyszer sem jutottam el odáig, hogy ezekkel a gondokkal közvetlenül szembenézzek, de közvetetten annyi hátborzongató históriának voltam szem és fül tanúja, hogy nem tudok már e mellett a téma mellett csak úgy elhaladni. 
Fogalmam sincs mit lehetne kezdeni a magyar irodalom hanyatlásával, de valamit igenis kéne, mert tömérdek jó és tehetséges íróval és költővel hozott már össze a sors és nem tudom megérteni, miért nem tudják kiadni köteteiket, miért nem tudja őket megismerni a világ. 

Az első gond, hogy a kiadók többnyire nem kockáztatnak, hisz olyan ingatag lábakon állnak, hogy igen nagy merészség lenne egy új embert fogni és beemelni a mindennapjaikba. Sokkal könnyebb már sikeres műveket lefordítani vagy már befutott írók köteteit kiadni. 

De tegyük föl, hogy sikerül kiadni a kötetet...Az esetek 90%-ban megpróbálják az írókat átvágni, olyan szerződéseket iratnak alá velük, melyek további 5-10 évre szólnak és legkevésbé se korrektek, de hát a mai világban mit várunk? 
Majd ezek után jön az író kifizetése... megtörténik? Persze...Mikor? Nos, azt senki se tudhatja.

Fura nem? 

Na de akkor vegyünk egy alternatívát, itt a xxi. század, itt vannak az ebook-ok, mostanában egyre több kiadó próbálkozik ezzel a témával és akárhogy is nézzük ennek van jövője, de ahogy elektronikus síkra lép az egész, kicsúszik a kezeik közül. Nem tudom ti, hogy vagytok vele, de én még nem igazán találkoztam olyan emberrel, aki ténylegesen megvette volna a könyveket ebookjára és nem csak letöltötte innen onnan. Szóval ennek itt a buktatója és akárki akármit mond, persze boldog lennék, ha ebook formájában megjelenne a kötetem, de mégis nem érezném teljesnek. A könyv elveszti a varázsát, ha kitépjük papírlapra vetett szavait, értitek, egy ebook nem köny, csak egy történet, egy szöveghalmaz számomra.

Persze ezen kívül ott vannak még a magánkiadások, amik elég költségesek és dönthetünk úgy is, hogy felküldjük az egészet a felhőbe és lesz ami lesz. Néhány irodalmi folyóiratban és blogon publikálhatunk és félévente előfordul egy komolyabb pályázat is a neten, de akárhogy is nézzük, nagyon nehéz és szinte lehetetlen írói karriert kezdeni Magyarországon, de nem szabad feladni! 

You Might Also Like

0 komment

.partnerek és barátok