.koreaiul tanulni? kpopper alapvágy! || KPOP #3

Szóval egy idő után szerintem minden egyes kpopper fejében megfordul az ötlet, milyen jó is lenne megtanulni ezt a nyelvet. Sokan belekezde...

Szóval egy idő után szerintem minden egyes kpopper fejében megfordul az ötlet, milyen jó is lenne megtanulni ezt a nyelvet. Sokan belekezdenek online és egy bizonyos alaptudást össze is halmoznak, de nagyon kevesen csinálják végig kitartóan, hisz ez nem olyan, mint az angol, hogy iskolában tanítják vagy könnyen találsz magántanárt.

Ha te (is) ebben a cipőben jársz, hogy elkezdenéd ezt a nyelvet, mindenképp említésre méltó, hogy a KKK-ban, tehát a Koreai Kulturális Központban van nyelvoktatás és amennyire én hallottam elég jó szinten. Egyébként a létesítmény Budapesten a XII. kerületben található. Nem mondom, hogy hihetetlen könnyen megközelíthető, de legalább van.
Illetve ha valaki önállóan szeretne tanulni, akkor Osváth Gábor nyelvkönyvét keresse, mivel más nem nagyon van... Egyébként facebookon vannak ilyen csoportok, ahova mindenki feltölti az ő  saját maga által összegyűjtött tananyagát. Ajánlom a figyelmetekbe.:) Illetve még ezt az oldalt is.:) [LINK]

Azonban ebben a bejegyzésben nem tervezek senkit se megtanítani eme remek nyelvre, szimplán a koreai nyelv és a kpop közti misztikumokat szeretném körüljárni.
Ilyen például a hangul, a koreaiak ábécéje. Ha bárkit érdekel a története, kialakulása és egyebek akkor, ezen a linken ellátogathattok a Wikipédiára.:)
Szóval bizonyára a kpop videók alatt már feltűntek azok a furcsa írásjelek. Igen, szóval ők ezt használják, nem pedig a latin ábécét, amit mi. A neveiket is így írják eredetileg, de miután kapnak ugye egy "műésznevet", azt már csak nehezen tudják hangul betűkkel leírni, ettől függetlenül, aki megtartja az anyakönyvezett nevét, az továbbra is hangul betűkkel fogja írni. Ezt a példát azért választottam, mert azt hiszem, egy kpoppernek ilyen szempontból a "legfontosabb" a hangul ábécé ismerete. 

A hangul a legegyszerűbb ázsiai betűféle, ezáltal tényleg pofon egyszerű megtanulni, ráadásul érdemes is, mert a tudás sose árt és ha valaki komolyabban akar foglalkozni a koreai nyelvvel, akkor ez az egyértelmű alapja. 
Szóval anno én is megtanultam, egyetlen egy applikáció segítségével, illetve egy blogbejegyzéssel. 
Az app neve Hangul Test és igazából csak folyamatosan kiírja neked a képernyőre valamelyik hangul betűt és neked a latin megfelelőjét kell visszaírnod.:) Egyszerű és akár 2-3 nap alatt meg lehet tanulni ezzel a módszerrel.
A kiejtésről pedig ebben a blogbejegyzésben olvashattok. Egyébként ezt a blogot nagyon tudom ajánlani.:)

A következő misztikus témánk pedig a megszólítások lesz. Ugyanis kétség kívül ez egy idő után átragad a rajongókra és a rajongók közti kommunikációra. Szóval lássuk is.^^
A megszólítások igazából használhatóak magukban is, illetve névvel együtt. Pl.: Ha szeretnél szólni Béla fancimbidnek, akkor mondhatod neki, hogy Béla oppa, vagy csak szimplán oppa-t is. Fontos még, hogy a koreaiak sokra tartják a fiatalok és az idősek közötti különbséget, tehát a tiszteletet a tapasztaltabbak szemben. Tehát Béla, csak akkor lehet az oppad, ha idősebb nálad, különben más megszólítást kell használnod. Vagyis:

  • Oppa/오빠 - akkor használjuk, ha az illető férfi és idősebb nálunk, mi pedig lányok vagyunk. 
  • Hyung/Hyungnim/형 - akkor használjuk, ha az illető férfi és idősebb nálunk, mi pedig fiúk vagyunk.
  • Unnie/언니 - akkor használjuk, ha az illető nő és idősebb, mi pedig lányok vagyunk.
  • Noona/누나 - akkor használjuk, ha az illető nő és idősebb, mi pedig fiúk agyunk.
  • Dongsaeng/동생 - akkor használjuk ha egy fiatalabb illetőhöz szólunk. (nemtől függetlenül)
  • Sunbae/선배 - akkor használjuk, (ha egy idősebb illetőhöz szólunk), aki tapasztaltabb egy bizonyos körben, amelyben mi is vagyunk. Szóval részben kortól függetlenül történik. (nemtől függetlenül)
Remélem tetszett és hasznos volt ez a rövid bejegyzés!^^ Miről olvasnátok még szívesen? 

You Might Also Like

0 komment